Seizoen 2023-2024

Karate Vlaanderen nieuws

Nieuws en foto's van vorige seizoenen

Het gebruik van foto's van Karateclub Brugge is enkel toegestaan mits schriftelijke toestemming van de club. Voor meer info, contacteer info@karateclubbrugge.be.

Bevorderingsexamen 30/04/2024

Dinsdag 30 april vond het 2de bevorderingsexamen van het seizoen plaats. 6 kandidaten behaalden hun volgende graad. Proficiat aan Jurgen (5de kyu), Marijn (5de kyu), Hans (5de kyu), Aleidis (3de kyu), Pascal (6de kyu) en Roxanne (6de kyu).

Stage met Ludovic De Cuypere (Koryu Uchinadi) - deel 2

Donderdag 25 april vond de 2de sessie met Ludovic plaats voor het resterende deel van de kata Aragaki Seisan. Ook nu weer een inspirerende sessie met inzicht in kata en de strategie en techniek die ermee gepaard gaat. Bedankt Ludovic!

Ook even Ali (in het kadertje) vermelden, die steeds voor de groepsfoto zorgt zodat alle deelnemers erop kunnen staan...

Stage met Ludovic De Cuypere (Koryu Uchinadi) - deel 1

Donderdag 1 februari hadden we onze stage met Ludovic van Seikan Tielt, waar het Koryu Uchinadi van Hanshi Patrick McCarthy (10de dan) wordt beoefend. Het was een fijne kennismaking met deze karatestijl door eerst een aantal mogelijke reacties op "habitual acts of violence" (HAPV) - zoals duwen, pols of kraag grijpen - te oefenen met een partner en dan diezelfde technieken om te zetten in solo training via kata. In dit geval was het de kata Aragaki Seisan, een variant van Patrick McCarthy op de kata Seisan die in vele stijlen terugkomt en ook wel wat gelijkenissen vertoond met de kata Hangetsu.

Aangezien we maar tot ongeveer halverwege de kata geraakt zijn wordt er een 2de sessie georganiseerd over een paar maanden.

Afscheid van Peter

Peter Daenekyndt is al sinds jaar en dag trainer in onze club, maar als overtuigde JKA'er geen lid ;). Donderdag 18 januari heeft hij zijn (voorlopig) laatste training in onze club gegeven. En we konden hem niet met lege handen laten vertrekken. Peter zelf had ook nog een cadeautje voor onze club: de karatecode banner. Bedankt Peter voor je jarenlange inzet voor onze club en we zien je graag terug wanneer je buitenlands avontuur voorbij is (en wanneer je tussendoor al 'ns in België bent). Veel succes! 

Zondagsstage

Voor de gelegenheid werden onze clubtrainers op zondag 14 januari vervangen door gasttrainers, die elk een groep voor hun rekening namen:

Voor jongeren die interesse hebben in nog meer karate is het Jeugdkaratekamp warm aanbevolen. Griet en Gert zijn bestuurder van dit kamp: https://www.jeugdkaratekamp.be/over-karatekamp/.

Nieuwjaarsreceptie

Net zoals vorig jaar hadden we ook dit jaar een kleine nieuwjaarsreceptie voor onze leden na de training op dinsdag 9 januari. Altijd leuk om ook na de training even na te babbelen met een hapje en een drankje...

Stage met Jos Robert

Een jaarlijkse stage met Jos is een beetje een traditie geworden. De vorige dateerde alweer van 22/09/2022. Ook deze keer waren het opnieuw drills in de typische Ronin Combat stijl, met een focus op elleboogtechnieken. Wat Jos Sensei zo simpel kan laten lijken lijkt ook voor onze gevorderde karateka's soms tot vragende blikken bij het zelf uitvoeren. 1,5u is veel te kort om de vele combinaties te automatiseren, maar geeft zeker zin in meer.

Deze stage stond ook open voor niet-leden en die waren ook talrijk opgedaagd uit Leuven, Oostende, Oostkamp, Zomergem, andere clubs uit Brugge, ... Dat maakte dat we met een opkomst van meer dan 60 deelnemers zaten (waaronder een 30-tal van onze club).

Danny is 50 jaar karateka

15 december 2023 was het exact 50 jaar geleden dat onze sensei Danny gestart is met karate. En dit mochten we niet zomaar laten passeren. Op de donderdagavond training van 14 december hebben we hem dan ook overvallen met een aantal verrassingen, en de verrassing was compleet: de aanwezigheid van zijn zoon Glenn (eveneens karateka, maar intussen meer gefocust op fitness met Gymsprints), Alain Vandewalle (een karateka met een impressionant palmares; Danny was zijn eerste sensei en ze hebben samen de militaire nationale ploeg geleid), een interview met het De Krant van West-Vlaanderen/Brugs Handelsblad en nog wat cadeautjes:

Op deze video op YouTube kan je het nog 'ns (her)beleven.

Proficiat Danny, en doe er gerust nog maar wat jaartjes bij!

Het krantenartikel uit Het Brugsch Handelsblad Brugge-Torhout #52:

Patrick is 3de dan

Op zondag 12 december heeft Patrick De Backer op 73-jarige leeftijd de 3de dan behaald. Patrick heeft een eigen karateclub - Karateclub Mizu No Ho te Zeebrugge - maar is al jaren actief in onze club als gastlid, maar ook als trainer. Hij werd tijdens de voorbereiding dan ook begeleid door onze eigen Tom Sensei, en Bart fungeerde als examenpartner voor de partner oefeningen. Dik verdiend na een jaar voorbereiding. Proficiat Patrick!

Bevorderingsexamen

Dinsdag 28/11 ging het eerste bevorderingsexamen voor de +14j van dit seizoen door. 9 van de 12 kandidaten konden de jury (Marco, Tom, Danny, Dirk en Marc) overtuigen en mochten een hogere graad en bijhorend diploma in ontvangst nemen. Melissa werd zelfs beloond met een graadje extra omwille van haar prestatie. Het examen bestond uit:

Het eerste onderdeel bleek voor drie kandidaten een struikelblok, en dan niet zozeer voor de examen specifieke kata, maar eerder voor de willekeurig gekozen kata uit de voorafgaande kata's.

Proficiat aan Jayden, Tamara, Mathias, Melissa, Marijn, Rodolfo, Wouter, Evi en Karim!

En voor wie niet slaagde, die kan intussen werken aan de pijnpunten en zich voorbereiding voor een herkansing in april...

Stage met Kanazawa Kancho Sensei

Vrijdag 10 november hebben Marco, Dirk, Niels en Vaughn deelgenomen aan een stage met Kanazawa Kancho Sensei (8ste dan), opvolger en zoon van Hirokazu Kanazawa Soke, oprichter van SKIF - Shotokan Karate-Do International Federation.

Na een algemene opwarming kwamen eerst wat basistechnieken aan bod, met focus op hara en het correcte gebruik van het lichaam. Vervolgens passeerden een aantal ippon kumite combinaties gebaseerd op Heian Nidan, de kata zelf en de toepassing van combinaties op de kata. Het laatste kwartiertje was voor de hogere graden gereserveerd, met als onderwerp Bassai Sho met een demo door de sensei zelf.

(Op de foto onderaan: Marco, Kanazawa Kancho en Stephane Castrique (6de dan, hoofdinstructeur SKIF België.)

Proficiat Caro!

Caro is één van onze gastleden van een andere club en traint wekelijks mee. Onder de begeleiding van onze Tom Sensei heeft Caro op zaterdag 14 oktober haar 2de dan behaald. Proficiat Caro!

Nog wat foto's

Zondag 17 september heeft ook Marco de fotograaf in zich nog 'ns bovengehaald om wat foto's te maken van de zondagtrainging...

De eerste zondagtrainingen

Hierbij nog enkele actiefoto's van de eerste zondagtrainingen. Met dank aan fotograaf Yves.

De eerste avondtraining van het seizoen

Ook voor de eerste training op dinsdag was het een mooie opkomst met enkele leden die niet enkel nog op zondag komen, maar ons eveneens op de avondtrainingen vervoegen en enkele nieuwelingen.

De 1ste training van het nieuwe seizoen

Met zo'n 124 waren we vandaag bij de start van het nieuwe seizoen. Veel nieuwelingen die eens komen proeven van onze sport en er hopelijk nog niet genoeg van gekregen hebben en zullen aansluiten bij onze club. En veel doorzetters van de vorige seizoenen die we opnieuw mochten verwelkomen.

Terwijl de trainers hun groepen fysiek en technisch bezig hielden, namen onze voorzitter Marco en Yves de administratie voor hun rekening.

Vrije trainingen in augustus

Sinds midden augustus waren er vrije trainingen voorzien op dinsdag- en donderdagavond. Donderdag 31 augustus was de laatste vrije training en vanaf zondag beginnen we er weer echt aan. Sommigen al wat beter voorbereid dan anderen dus...