Seizoen 2021-2022

Karate Vlaanderen nieuws

Nieuws en foto's van vorige seizoenen

Het gebruik van foto's van Karateclub Brugge is enkel toegestaan mits schriftelijke toestemming van de club. Voor meer info, contacteer info@karateclubbrugge.be.

Peter en Jurgen zijn VTS Initiator

Twee van onze trainers, Jurgen Couckuyt en Peter Ackaert, hebben de VTS (Vlaamse Trainersschool) Initiator training gevolgd en zijn nu ook geslaagd in hun examen. Proficiat! Zo hebben we intussen 11 gediplomeerde trainers in onze rangen...

Onze 2de Club BBQ

Schitterend BBQ weer tot gisteren, vandaag was het wat minder. Dat heeft de pret van onze 2de Club BBQ niet kunnen bederven. We hebben genoten van een gezellig samenzijn met een 60-tal personen, en vooral ook van het lekkere eten dat bereid werd door Slagerij Clarisse Dirk. Een geslaagde 2de editie en puike organisatie door Marco...

Bevordering kinderen en volwassenen op zondag

Traditiegetrouw vindt op de voorlaatste zondag van juni het bevorderingsexamen voor kinderen en de volwassenen die enkel op zondag trainen plaats. Met drie jurytafels en onze vaste waarden van de examencommissie - Marco, Tom, Danny en Marc - die bijgestaan werden door de hulptrainers kon dit binnen de voorziene tijd afgehandeld worden. En iedereen behaalde zijn of haar volgende graad. Proficiat allemaal!

Vlaamse Karate Federatie is nu Karate Vlaanderen (14/06/2022)

Het bericht betreffende de naamswijziging:

"[...] in samenspraak met alle clubs in Vlaanderen hebben we ervoor gekozen om onze Vlaamse Karate Federatie in een nieuw jasje te steken – of moeten we karatepak zeggen? We krijgen een heuse opknapbeurt met een binnenkopper van een naam, een uitgezuiverd logo en (binnenkort) een frisse website.

Een nieuw begin

Vanaf vandaag zijn wij Karate Vlaanderen. Onze nieuwe naam is niet alleen kort en krachtig, maar zorgt ook voor herkenbaarheid binnen de Vlaamse sportwereld. Zo liggen we in lijn met Judo Vlaanderen, Basketbal Vlaanderen, Motorsport Vlaanderen … Samen met het sterke logo en de nieuwe huisstijl nemen we ongetwijfeld een frisser en moderner imago aan om mee naar buiten te treden.

En dat is nog maar het begin. Achter de schermen zijn we nog steeds hard aan het werk, want ook de website wordt onder handen genomen. We hopen dat we die deze zomer al kunnen lanceren. Zoals je ziet, laten we er geen gras over groeien!

Met deze nieuwe identiteit willen we een frisse wind door de organisatie blazen én karate nog meer op de kaart zetten. Wij zitten alvast te springen om aan ons nieuw hoofdstuk te beginnen. Jij ook?"

Je kan het volledige bericht nalezen op de site van Karate Vlaanderen.

Stage met Alain Van de Walle

Donderdag 9 juni was er een mini-stage met Alain Van de Walle (6de dan, JKA Ieper-Rumbeke). Een karateka met een behoorlijk palmares op internationaal niveau die zijn uitgebreide kennis ook op een leuke manier weet over te brengen. En dat moet niet altijd gebeuren met geavanceerde technieken, ook met combinaties van basistechnieken zoals gyaku zuki, kizami zuki, mae geri en mawashi geri kan je bijzonder intensief trainen op focus, snelheid, juiste afstand, ... Kortom een zeer welgesmaakte en leerrijke training.

Een 3de dan voor Yves

Op zondag 22 mei heeft Yves De Ryck het examen voor 3de dan met succes afgelegd. Na maandenlange voorbereiding onder begeleiding van Tom Sensei, die ook de partner voor het examen zou zijn, moest Tom op het laatste nippertje afhaken en moest er nog een andere partner gezocht worden. Niels nam de taak op zich om op één week tijd alle partneroefeningen met Yves in te studeren. Ook Marco, met o.a. logistieke ondersteuning, en Danny hebben bijgedragen aan het slagen van Yves.

De VKA examencommissie was alleszins overtuigd en de 3de dan is dan ook een feit. Proficiat Yves!

Bevorderingsexamen 3 mei

Dinsdag 3 mei vond het 2de bevorderingsexamen van het seizoen plaats, onder het strenge oog van onze examencommissie. Na de verplichte onderdelen zoals kata, kihon, ippon kumite, bunkai en jiyu kumite hebben 7 deelnemers hun volgende graad verdiend. Proficiat!

Mini stage met Pasi Hirvonen

Sinds begin dit jaar is Pasi (5de dan Wado Ryu), die in 2017 al een paar maanden in Brugge verbleef en tijdelijk lid van onze club was, opnieuw in Brugge tot einde van het jaar. Pasi heeft 15 jaar kata-wedstrijdervaring op het hoogste niveau en was tot de herst vorig jaar nationaal trainer van Finland. En vanavond - dinsdag 20 april - konden we van al die ervaring genieten via een druk bijgewoonde mini stage. Kata en trainen op verplaatsen tussen standen met behoud van het centrum waren de focus van de training, met een aantal oefeningen die ook voor ons nieuw waren. En da's het leuke van karate: welk niveau je ook bereikt hebt, er is altijd ruimte om bij te leren.

Cadeautje voor onze leden

Zondag 27 maart kregen de aanwezige leden een grote handdoek met de naam van onze club erop geborduurd. Een hele logistieke onderneming voor een club met meer dan 160 actieve leden. Het uren en uren borduren werd verzorgd door Aleidis (foto links bovenaan geknield in het midden) van JULIETTE_ET_ALINE.


Stage bij Pascal Lecourt in Rouen

Zaterdag 26 maart zakten Tom, Thalia, Pascal, Niels en Dirk af naar Rouen voor de laatste stage van Pascal Lecourt (7de dan, midden op de foto onderaan) in zijn eigen dojo, die over enkele dagen definitief gesloten wordt. Pascal zelf zal wel nog stages blijven geven.

Het werd een intensieve en uitdagende stage van een 4-tal uren trainen in kumite combinaties en een focus op ademhaling met een aangepaste versie van Hangetsu.

Stage met Pascal Lecourt

Zondag 13 maart vond er een stage plaats te Wijnegem met Pascal Lecourt. Tom nam deel aan de stage en verzorgde er zelf ook een sessie voor kinderen t.e.m. 12 jaar.

Stage met Jean-Pierre Lavarato

Zondag 6 maart heeft onze voorzitter Marco 2x150km gereden om een stage bij te wonen met Jean-Pierre Lavarato (9de dan) in Boulogne-Sur-Mer. Opnieuw ervaring opgedaan die hij met ons kan delen op één van de komende trainingen.

Stages

Op maandag 28/02 waren Danny en Dirk op uitnodiging van Alain Vandewalle te gast bij JKA Ieper voor een stage met Senseï Kristos Kokkinis (5de Dan JKA). Voor Danny was het vooral een weerzien met veel oude vrienden.

Dinsdag 1/03 heeft Marco de stage met Shinji Tanaka (7de Dan SKIF) bijgewoond en vrijdag in Ieper werd Marco vergezeld door Tom en Dino voor opnieuw een sessie met Tanaka Sensei.

Bevordering wit naar geel

Dinsdag 25 januari mochten enkele +14 jarigen hun eerste bevorderingsexamen afleggen. Wouter, Amélie, Puck, Hans en Sem gaven het beste van zichzelf en mochten trots hun eerste gekleurde gordel in ontvangst nemen. Proficiat!

Trainen in tijden van corona

Zondag 23 januari. Met zo'n 85 zijn we vandaag, ook hier hakt corona er een beetje in vergeleken met de 120 a 130 deelnemers in oktober. Maar dat maakt maakt het niet minder leuk en de kleinsten werden vandaag getrakteerd op een balonnentraining om hun vaardigheden verder aan te scherpen onder leiding van Tom en Niels.

Intussen trainden ook de andere groepen en kregen de hogere graden in de spiegelzaal een intensieve 'empi' training voorgeschoteld.

Onze nieuwe app

We maken intussen al een tijdje gebruik van een web-app voor de registratie van aanwezigheden, beheer van onze leden, opstellen van de trainerskalender, online nischrijven voor nieuwe leden, ... Deze werd nu volledig herontwikkeld en midden januari in gebruik genomen ter vervanging van de vorige app. Niet enkel voor de bestuursleden en de trainers, ook leden kunnen eenvoudig toegang krijgen met een zicht op hun graden, wanneer ze in aanmerking komen voor een bevorderingsexamen en online inschrijven en wanneer ze deelgenomen hebben aan trainingen.

https://app.karateclubbrugge.be

Bevordering Jarne & Frederiek

Dinsdag 23 november hebben Jarne en Frederiek hun uitgestelde bevorderingsexamen voor 5de kyu (blauw 1) met succes afgelegd. De jury (Danny en Marco) waren zeer tevreden over de geleverde prestatie. Proficiat!

Stage met Kanazwa Nobuaki Kancho, 8ste dan SKIF

Vrijdag 19 november hebben Marco, Patrick K., Peter D., Dino en Dirk deelgenomen aan een stage met Kanazawa Kancho, zoon van Hirokazu Kanazawa (10de dan, + 8/12/2019), Chief instructor en President van de Shotokan Karate-Do International Federation (SKIF). Een unieke ervaring dus. In het eerste deel van de 2 uur durende stage namen ook lagere gordels deel, het laatste half uur was voor bruin en zwart gereserveerd.

(Met dank aan Dino voor de foto's.)

Bevorderingsexamen +14 jaar

Dinsdag 19 oktober werd er nog 'ns een bevorderingsexamen georganiseerd voor de +14 jarigen. Omwille van covid-19 was het een tijdje geleden en er waren dan ook heel wat kandidaten. Proficiat aan wie geslaagd is!

Tom is 5de dan!

Zaterdag 16 oktober heeft Tom Sensei op de Aki-Gasshuku met succes het examen voor 5de dan afgelegd bij de Kase Ha Shotokan Ryu Karate-Do Academie (KSKA), onder toezicht van Dirk Heene (9de dan, België, rechts op de foto) en Pascal Petrella (7de dan, Duitsland, links op de foto). Beiden waren na afloop van het examen zeer lovend over de geleverde prestatie. Ook met dank aan Pascal Renier, die als partner van dienst voor de partneroefeningen alles mocht ondergaan.

Naast Tom en Pascal namen ook Thalia, Michel en Dirk deel aan de stage, die op zaterdag rond de kata's Jitte en Ji'in draaide.

Bevorderingsexamen voor wie enkel op zondag traint

Zondag 3 oktober ging het uitgestelde examen van het vorige seizoen door voor wie enkel op zondag traint. Dinsdag 19 oktober komt de rest aan de beurt.

Na het rare corona-jaar was duidelijk dat er hier en daar toch weinig getraind was. De jury o.l.v. Marco Sensei en Danny Sensei heeft hier echter rekening mee gehouden en enige marge voor fouten gelaten. Het corona excuus zal voor het volgende bevorderingsexamen echter niet meer gelden! Met dank aan Jurgen, Sofie en Patrick voor de assistentie.

Een extra zaal

Omwille van de rare covid-periode hadden we geen idee waar we ons aan mochten verwachten wat het aantal nieuwe leden betrof. Er blijkt echter zoveel interesse te zijn en we hebben zodanig veel nieuwe inschrijvingen dat we er een stop op hebben moeten zetten en op zondag een 2de zaal nodig hebben om iedereen voldoende ruimte te geven om comfortabel te trainen.

Jeugdstage te Lebbeke

Op de jeugdstage te Lebbeke op zaterdag 11 september was Niels één van de lesgevers. Jarne nam deel aan de stage zelf, met deelnemers tussen 6 en 16 jaar.

Stage met Pascal Lecourt

Zaterdag 11 september ging er te Bassilly een stage door met Pascal Lecourt. Eén van de eerste post-Corona stages en dat deed deugd. Zeer leerrijk en van hoog niveau en door het beperkt aantal deelnemers ook ruimte voor persoonlijke feedback van Pascal Sensei. Van onze club waren Tom, Dirk en Peter aanwezig. (Op het moment van de foto waren er al een aantal deelnemers vertrokken, waaronder Peter.)

Kick-off seizoen 2021-2022 - alle leden

Zondag 5 september mochten we een hele bende nieuwelingen ontvangen voor hun eerste stapjes in karate. De komende weken zal blijken wie de blijvers zullen zijn. Met 122 het seizoen starten is echter een nieuwe mijlpaal, met veel kinderen (vanaf 6 jaar), maar toch ook een heel aantal enthousiaste jongeren (vanaf 14 jaar) en volwassenen die onze sport willen uitproberen.

Kick-off seizoen 2021-2022 - volwassenen

Donderdag 2 september zagen we wat nieuwe en ook heel wat oude gezichten terug bij de start van het nieuwe karate-seizoen. Nog niet iedereen lijkt zijn weg teruggevonden te hebben... Het deed in ieder geval deugd om nog 'ns gewoon te kunnen trainen, zonder mondmasker, met contact.

A.s. zondag start ook de jeugd en we hebben een record aan nieuwe inschrijvingen!

Update Covid maatregelen in Sport Vlaanderen

Vanaf 1 september 2021 vervallen alle coronamaatregelen bij het sporten en bij de organisatie van sportactiviteiten volledig. Er blijven alleen nog enkele controlerende maatregelen voor publiek en voor beheerders van sportinfrastructuur over. Meer info.

Start van het nieuwe seizoen

Het nieuwe seizoen start op donderdag 2 september voor de +14 jaar en op zondag 5 september voor iedereen.